Damlandslaget

Det svenska damlandslaget i innebandy har gjort ett fantastiskt jobb genom åren och är det mest framgångsrika landslaget i innebandy, någonsin. Följande är en sammanfattning om damframgångarna i världsmästerskapen sedan 1997:

VM Värdnation Guld Silver Brons
1997 Finland Sverige Finland Norge
1999 Sverige Finland Schweiz Sverige
2001 Lettland Finland Sverige Norge
2003 Schweiz Sverige Schweiz Finland
2005 Singapore Schweiz Finland Sverige
2007 Danmark Sverige Finland Schweiz
2009 Sverige Sverige Schweiz Finland
2011 Schweiz Sverige Finland Tjeckien
2013 Tjeckien Sverige Finland Schweiz

Källa: Officiella innebandyförbundet

Som man kan se så har Sveriges dames hamnat på pallplats i samtliga VM sedan 1997 och tagit guld i de fyra senaste. Nästa VM spelas 2015 i vårt grannland Finland.

Damlandslagets VM-guld 2013

Sverige kom till VM 2013 i Tjeckien som regerande mästare. Och dessförinnan var de regerande mästare, och än dessförinnan var de även då regerande mästare. Tre raka VM-guld skulle alltså bli fyra. Och så blev det. Svenska damlandslaget i innebandy vann VM 2013 efter att ha besegrat Finland i finalen med 5-1.

Finalen var väntad. Sverige mot Finland i en VM-final är en vanlig syn. Fem av nio av de senaste VM-finalerna har varit just Sverige mot Finland. Fyra av dem har slutat med svensk vinst och en finsk (inkluderat 2013).

Finalen 2013 började med att lagen väntade på varandra att göra misstag. Sverige som var förhandsfavoriter hade mycket boll, men utan att skapa de riktigt skarpa lägena. Första perioden blev mållös men inte utan svenska intentioner. Förbundskapten Curt Söderström, som för övrigt nu har slutat, såg ut att ha bra kontroll på sitt lag.

Direkt i andra perioden gjorde Sverige 1-0 genom Sandra Mattson. Mattson assisterades av Emelie Lindström och det svenska målskyttet var inlett. Finländskorna öppnade upp en aning vilket gav svenskorna mer utrymme. I minut åtta hängde Anna Jakobsson tvåan. Assist Moa Tschöp. Sverige började äga matchen mer och mer. Andra perioden slutade 2-0.

I mitten av tredje perioden gjorde Anna Jakobsson sitt andra mål för kvällen och Sverige hade 3-0 mot Finland. Sandra Mattson som gjorde första målet assisterade nu till mål nummer tre. Sedan kom 3-1 med bara några minuter kvar av matchen. Nina Rantala gjorde målet och väckte hopp hos Finland. De tog snabbt ut målvakten. Det straffade sig dock då Anna Jakobsson, matchens lirare, hängde sitt tredje mål i öppen kasse. Tillslut blev det 5-1 till Sverige efter att Cassande Edberg gjorde mål, även hon i öppen kasse.

Curt Söderström var givetvis väldigt glad för ett nytt VM-guld och öste beröm över spelarna efter matchen. Söderström hade stora skor att fylla efter att Sverige dominerat innebandyvärlden innan han blev förbundskapten. Något som han lyckades alldeles förträffligt med.